Co-Med neemt sinds 2020 huisartsenpraktijken over. In 2021 ontvangt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) klachten over slechte bereikbaarheid, wisselende artsen en tekort aan huisartsen overdag. De spoedlijn blijft soms onbeantwoord. De IGJ wil maandelijks de bezetting controleren, maar Co-Med wint het beroep hiertegen. Ondertussen verergert het personeelstekort. In 2024 is er nauwelijks zorg en ontbreekt duidelijke communicatie. In juni 2024 stoppen zorgverzekeraars de samenwerking, en in juli volgt het faillissement.
Een faillissement van een zorgverlener kan vervelend zijn voor patiënten. Zorgverleners hebben immers medische dossiers die veel persoonlijke informatie kunnen bevatten. Bij een faillissement gelden de volgende regels:
- Zorgverleners, zoals huisartsen en ziekenhuizen, moeten medische dossiers 20 jaar bewaren. Deze bewaartermijn geldt ook na een faillissement.
- Patiënten hebben recht op inzage in en vernietiging van hun medisch dossier. Ze kunnen een kopie opvragen of verzoeken om verwijdering van hun gegevens. Bij een faillissement kan dit lastig zijn, bijvoorbeeld omdat niet altijd duidelijk is waar zij met zulke verzoeken terechtkunnen.
- De curator wordt verantwoordelijk voor de medische dossiers. De curator moet ervoor zorgen dat de dossiers veilig bewaard blijven en, indien mogelijk, worden overgedragen aan een nieuwe zorgverlener. Ook moet de curator verzoeken, zoals verzoek tot inzage in of een verzoek tot verwijdering van het dossier behandelen. Dit kan lastig zijn, vooral als er geen opvolger is of als de administratie niet goed is geregeld.
Het is mogelijk dat een andere zorgverlener de taken van een failliete praktijk overneemt. Helaas gaat dit niet altijd soepel. De volgende problemen kunnen zich voordoen:
- Er ontbreken medische dossiers. Hierdoor kan een nieuwe huisarts geen goede zorg verlenen.
- Patiënten moeten kosteloos toegang hebben tot hun medisch dossier. Toch vragen sommige curatoren een zogenaamde 'goodwill'-vergoeding om schuldeisers en personeel tegemoet te komen. Dit brengt curatoren in een belangenconflict: kiezen ze voor de financiële belangen van schuldeisers en personeel, of waarborgen ze de kosteloze overdracht van medische dossiers aan de nieuwe zorgverlener?
In de zorg zijn verschillende ideeën om een faillissement te voorkomen of beter te regelen. Sommige mensen vinden dat zorgaanbieders meer verantwoordelijkheid moeten krijgen. Nu krijgen vooral artsen de schuld als er iets misgaat, terwijl zij deel uitmaken van een groter geheel. Anderen zeggen dat huisartsenzorg kleinschalig moet blijven. Een zelfstandige huisarts voelt zich verantwoordelijk voor zijn patiënten. Bij grotere organisaties zou dat minder zijn, wat invloed kan hebben op de zorgkwaliteit.