Bewaartermijn medisch dossier langer dan 20 jaar
Een medisch dossier moet langer worden bewaard dan 20 jaar als er een andere wettelijke bewaartermijn is, als dit noodzakelijk is voor goede hulpverlening of als de gegevens van groot belang zijn voor iemand anders.
Andere wettelijke bewaartermijn
Academische ziekenhuizen moeten bepaalde documenten, zoals het operatieverslag en de ontslagbrief, bewaren tot 115 jaar na de geboortedatum van de patiënt. Dat komt omdat op deze gegevens de Archiefwet van toepassing is.
Een ander voorbeeld is dat medische gegevens van psychiatrische patiënten die gedwongen zijn opgenomen minimaal tot 5 jaar na hun ontslag bewaard moeten blijven. Deze bewaartermijn komt voort uit de Wet verplichte GGZ (Wvggz).
Noodzakelijk voor goede hulpverlening
Een zorgverlener kan een medisch dossier langer bewaren dan 20 jaar als dat nodig is om zijn patiënt goede zorg te blijven bieden. Bijvoorbeeld als sprake is van een chronische aandoening. De arts kan dan alle gegevens over de langdurige of terugkerende behandeling bewaren. Zo blijft de ziektegeschiedenis compleet.
Van belang voor anderen
Soms kan een medisch dossier langer dan 20 jaar worden bewaard vanwege het belang van iemand anders. Bijvoorbeeld als de gegevens van belang zijn voor anderen, zoals kinderen van een patiënt met een bepaalde erfelijke ziekte. Of als de patiënt een procedure heeft aangespannen tegen een zorgverlener en deze de gegevens nodig heeft voor zijn verweer.